Sayfalar

26 Aralık 2010 Pazar

FESLEGENLI-YESIL SOGANLI PATATES KAVURMA

merhaba,normalde pates kavurma pure yapilip oyle kavrulur.ama ben kendimce ,patates kavurmaya,bir yorum kattim.genelde tavuk ya da et yemekleri yaparken,yanina garnitur olsun diye,boyle yapmaya kara vermistim.ozellikle yesil sogan ve cok az feslegen ilave edilirse daha bir lezzetli oluyor.ama ben bu tarifimde yesil sogan ve feslegenim olmadigi icin kullanmadim.ama sade de cok lezzetli oluyor.tabi feslegen ve yesil soganli benim kendimce uydurdugum bir tarif.ben boyle daha lezzetli buluyorum.ustunede iri cekilmis karabiber serptiniz mi .....
malzemeler:
2-3 adet orta boy patates
1 adet kuru sogan
1-2 adet yesil sogan
12 dal feslegen
tuz,karabiber,kirmizi biber
cok az salca,sivi yag

ben genelde,hep patetesin kabuklarini soyup,yapmak sitedigim yemege gore dograyip,su ilave edip oyle hasliyorum,boylelikle cabuk haslandiklari icin,cabucak kullanabilme imkaniniz oluyor.
tarife gelirsek

1.pateslerin kabuklarini soyup ,ince halka dilimler halinde kesip,su ve  1 cay kasigi tuz ilave edip hafif diri kivamda hasladim.

2.tavaya yag koyup,1 sogani yemeklik dogradim.soganlarin hafif rengi donunce  haslanmis ve suzulmus pataesleri ilave edip,ezmeden kavurmaya devam ettim.

3.kavrulan pateslerin tuz ve karabiberini ayarladiktan sonra cok az salca ilave edip,bir 5.dk daha kavurup altini kapattim
4.en son yesil soganlari ve feslegeni dograyip ilave ettim.
5.patetes kavurmamiz yenmeye hazirdir.afiyet olsun

20 Aralık 2010 Pazartesi

KIYMALI-BROKOLILI PATATES YEMEGI

merhaba..bugun sirada hem basit,hem lezzetli bir brokolili tarif daha paylasacagim..aslinda yaptigim cogu tarifi goz karari yapiyorum..iki kisi oldugumuz icin ancak bize yetecek kadar yapmaya calisiyorum ki,ziyan olmasin..haliyle goz karari yapinca tam olcu vermekte  zor oluyor.blog yazmaya basladigimdan beri ,olculeriyle uygulayip oyle yazmaya calisiyorum...henuz bu yolda acemi oldugum icin,beni mazur gorun..zaten birbirinden marifetli oyle hanimlar varki,olcu gerekmeden yaparlar herseyi...neyse tarife gelirsek..

3-4 adet orta boy patates
1 adet sogan
100 gr kiyma
1 aget brokoli
1 yemek kasigi salca
tuz karabiber

sagani yemeklik dograyip,cok az kavurdum ,sonra kiymayi ilave edip kavurmaya devam ettim.salcayi ekledikden sonra,yemeklik dogradigim patatesleri ilave edip,suyunu tuzunu ve karabiberini ilave ettikten sonra,yaklasik 3 su bardagi kadar su ilave edip pismeye biraktim.patatesler piserken.brokoliyi yikayip,cicek kisimlarindan ayirdim.brokoli cabuk pistigi icin ,onlar en son ilave edilecekler..patatesler pisince brokolileri ,patateslerin uzerine ilave edip hic karistirmadan,kapagini kapatip.ocagin altini kapattim.boylece yemegin buhariyla,dagilmadan guzel bir sekilde pisiyorlar.asagi yukari bir 10-15 dk yeterli olabilir.afiyet olsun..

15 Aralık 2010 Çarşamba

SEBZELI MUFFINS

1 tane kabak
1 tane havuc
1 su bardagi kasar rendesi
150 gr margarin
1 su bardagi sut
1 yemek kasigi hardal
1 cay kasigi tuz
kabartma tozu
2 yumurta
250 gr un
1 adet kuru sogan

havucu ve kabagi yikayip kabuklarini soyduktan sonra kucuk kucuk dogradim
sogani yemeklik dograyip,hafif rengi donene kadar kavurup.sogumasi icin kenara aldim
diger yanda, yumurta ,margarin sut,kabartma tozu,un ve tuzu sirasiyla ilave edip mikserle cirptim.ve kivama gelen hamura ,hardal,kasar peyniri,kavrulmus sogan ve kucuk dogranmis sebzeleri ilave dip muffin kaliplarina paylastirdim..onceden isitilmis firinda 180 derecede 30 dk pismeye biraktim..afiyet olsun

14 Aralık 2010 Salı

KIZARMIS EKMEK ESLIGINDE YOGURT SOSLU SALATA

merhaba,bu nefis salatayi yaptim ve bayildim tadina...tadi sanki ,pahali bir resteuranda yemek yiyormus gibi hissettirdi resmen..siz denerseniz ,size ne hissettirir bilemem..:)) ama ben tamda boyle hissediyorum..:))
bu tarif aslinda uzun zamandir,tuketemedigim ekmeklerim sayesinde olustu...bazen disarida yemege gittigimizde,genelde salatanin yanina verilen sarmisak soslu tereyagi ile kizartilmis ekmek verirler.ben de ondan esinlendim..tek varki benim ekmeklerim tost ekmegi ve ben onlari kup kup dogradim...
cok zahmetsiz kolay bir tarif...
bunun icin;
6-7 adet tost ekmegi(ben bugdayli,kepekli olanlarindan kullandim)
gobek marul
3 domates
1 salatalik...
arzuya gore yogurt sos..olmazsada olur..ama bence salatayi butunleyen en cokta  sos oluyor...benim yogurt sosu hazir olanlardan...amerkan sos diye geciyor...ama eger yok ise ,yada bulmazsaniz..yogurut,hardal,sivi yag,sarmisak(tozu)cok ince ve kucuk dogranmis sogan,tuz,cok az sirke ve damak tadiniza uyan,yada icine yakistirdiginiz bir iki baharat ilavesi ile evde kendinizde bir sos hazirlayabilirsiz...

tarif kolay zaten...salata malzemelerini dograyip yikiyoruz..tost ekmeklerini  ,sivi yag koyulmus tavada kitir bir hal alana dek kavuruyoruz...ve salata ile servis ediyoruz..afiyet olsun..sevgiler...

INCIRLI-HURMALI KEK

merhabalar,bu keki severek tukettim..sahsen yapmaya baslarken bu kadar guzel bir tadi olacagina kanaat getirmemistim..sonuc olarak beni uzmeyen ve begenilen bir tarif oldu...
bunun icin;
3 yumurta
100 gr margarin
1 su bardagi seker
3 su bardagi un
1 su bardagi sut
1 pkt vanilya
6-7 adet kucuk kiyilmis kuru incir ve hurma
kabartma tozu

yumurtalara sekeri ve oda sicakliginda erimis margarini ilave edip cirptim,sirasiyla sut,elenmis un vanilya ve kabartma tozunu ekledikten sonra,kucuk parcalar halinde dogradigim kuru uncir ve hurmalari ilave edip karistirdim..ve 170 derecede firina verdim..
afiyet olsun.

6 Aralık 2010 Pazartesi

BROKOLILI PATATES GRATEN

malzemeler:
2-3 adet orta boy patates
1 tane brokoli
sosu icin:
2 su bardagi sut
2 yemek kasigi un
muskat ,tuz,karabiber
uzeri icin kasar peyniri rendesi

patatesleri soyup kup kup dograyip hafif diri sekilde hasladim.ayni sekilde bokoliyide cicek kisimlarindan ayirip  cok az hasladim.haslanan patates ve brokoliyi borcama koyup,sut,un muskat ve cok az tuz ilave ettigim sosu kivam alana kadar pisirdim ve sebzelerin uzerine dokup ,kasarida serpip 200 derecede ustu kizarana dek pisirdim...
aslinda bu tarif hollendez sos denilen sos ile yapilirsa tadi cok guzel oluyor..o sosun harika bir aromasi oldugu gibi brokoliyede cok yakistigini ve lezzetini tamamladigini dusunuyorum..bir ara bu sosla yapip oylede payalasagim..sevgiler...

5 Aralık 2010 Pazar

MUZLU -HINDISTAN CEVIZLI KEK

malzemeler;
2 adet yumurta
50 gr oda sicakliginda  margarin
1 su bardagi seker
1 tatli  kasigi tarcin
2 yemek kasigi hindistan cevizi
1 cay bardagi sut
2 adet muz
1 su bardagi+yemek kasigi un
kabartma tozu

yumurtalara  sekeri ilave edip iyice cirptim,sonra sirasiyla margarin ,sut,tarcin
hindistan cevizi ve unu ekleyip cirptim.en son kabartma tozunu ilave edip dilimledigim muzlari ilave edip kasikla ezmeden karistirdim.yaglanmis firin kabina dokup 150_175 dereceli firinda yaklasik 1 saat pisirdim...

4 Aralık 2010 Cumartesi

NOEL BIR DIGER ADIYLA ATATURK CICEGI

merhabalar..almanya da noel cicegi diye gecen bu cicekleri,buraya gelince kesfetmistim..ozellikle almanyadaki ilk yil basinda bu  ciceklerin satildigini gorunce buyuk bir hayranlikla almistim...ozellikle kucuk boylu olmalari ve uzerine serpilen simler..ve sevimli kirmizi rengi ile gonlumde yer aldi...gercekten cok seviyorum bu cicegi..burada ozellikle noel geldigi zaman,binbir nese ile aliyorum ve en guzel yere yerlestiriyorum...bir kac arastirma sonucu ,bu cicegin bizde ataturk cicegi diye gectigini ogrendim...bu da guzel ir detay oldu benim icin..


cicek hakkinda bir kac kucuk bilgi verecek olursam..
anavatani meksika  ve orta amarikadir..koyu renkli buyuk yapraklari olup ,uzun sivri ucludur..canak yapraklari kirmizi,pembe ve beyazdir..
normal oda isisinda 15-20 derece idealdir
bakimi kolay bir bitkidir..aslinda bir oda bitkisi olan bu cicek ,gorunusunden oturu noel cicegi,bizde ise ataturk cicegi olarak bilinir.
kendine cok isik ceker.bundan dolayi aydinlik ortami sever.aydinlik ortami sevmesine ragmen ,yarigolge bir ortamdada yasayabilir..ve yazin aydinlik yai golge yerde yerde yasarken,yapraklarinin renklenmesi icin,eylulden itibaren isiga ihtiyac duyar...
suyu yapraklarinda depolar,bunun icin fazla suya gereksinim duymazve senede bir kere cicek acar...



bu kucuk minik cicekleri ben aldim...:))cok sevimliler..elimde olsa hepsini alirim..o kadar yani:))


















yandaki buyuk cicegi ise..komsum bana hediye etti sagolsun..benim icin gidip almis,hediye etti bana cok mutlu oldum...:))iste boyle...sevgiler...hersey gonlunuzce olsun...

3 Aralık 2010 Cuma

LIMON RUYASI

200 gr krem fresch
200 gr suzme yogurt
6 yemek kasigi limom suyu
2 yemek kasigi pudra sekeri yada normal toz seker
1 paket vanilya
200 gr krema
ve 1 paket agar agar(bitkisel ozlu jalatin)
agar agar i pakerin utundeki talimatina gore hazirladim.
sonra krem fresch,yogurt ,seker ,vanilya ve limon suyunu derince bir kapta karistirdim
diger yanda kremayi serlesene dek mikserle cirptim.
yogurtlu karisimdan ,iki kasik agar agar a ilave edip ilinmasini sagladiktan sonra agar agar i yogurtlu karisma ilave ettim  ve en son kremayi ilave edip sondurmeden alt us ederek karistirdim.buzdolabinda 2-3 saat iyice soguttuktan sonra yenmeye hazirdir..

2 Aralık 2010 Perşembe

KEREVIZLI SEBZE CORBASI

kerevizi kesfettigimden beri,buyuk bir zevkle tuketiyorum diyebilirim.oyle muhtesem ve baharatimsi bir kokusu varki anlatamam..gerci kerevizi denediyseniz bilirsiniz..ama denemediyseniz,hemen denemenizi oneririm..kesinlikle vazgecemeyeceksiniz..ben simdiye kadar hep corbalarda denedim..ama yeni tarifler mutlaka deneyecegim..
bugunku tarif..oyle uyduruk bir tarif oldu..cin lahanasinda sarma yapinca en icteki tomurcuk kismi bayagi artti ,bende hazir kereviz varken degisik bir corba deneyeyim dedim..sonuc her zamanki gibi nefisti..

ben kerevizi tun aldim...tabiki hepsini kullanmadim..kabuklarini soyup kup kup dogradim..yaklasik bir kucuk kase kadar ayirip gerisini kutulara koyup buzluga attim..cok pratik oluyor..
malzemeler;
1 kucuk kase kereviz
bir kase kadar kucuk kucuk dogranmis cin lahanasi
1 adet dogranmis  havuc 1 orta boy sogan
1 ader domates
kirmizi biber


soganlari yemeklik dograyip  az bir yagla kavurdum...malzemeleri sirasiyla ilave edip bir domatsi de  dograyip ilave ettim.cok az kirmizi biber ve tuzunu ayarlayip cok az da su ilave edip pismeye biraktim,en son altini kapatmaya yakin 1-2 dal maydonoz ve dere otunuda dograyip ilave edip bir tasimda oyle kaynattim.....sebzeler zaten cok sert olmadigi icin cabuk pisti.ayrica bu corbaya salca ilave etmedim.ben sahsen salcanin sebze corbalarinin tadini cok degistirdigini dusunuyorum.tadi gercekten cok degisiyor..yoksa banami oyle geliyor bilmiyorum..ama  ben boyle daha cok seviyorum tadini...istege gore et suyu ya da tavuk gogsu de ilave edilebilir..afiyet olsun..sevgiler..

1 Aralık 2010 Çarşamba

CIN LAHANASI SARMASI

cin lahanasi burada oldukca bol mevcut...bizim lahanamiza gore kullanimi daha kolay ve cabuk...yapraklari cok kolay ayriliyor birbirinden.yumusamasi icin 1-3 dk kaynar suda bekletmeniz yeterli oluyor..geriside klasik dolma gibi sarip pisiriyorsunuz...
lezzeti yani,lahana iste ,lahana sarmasini sevenler bu lahanayida tuketebilirler..oyle cok buyuk fark gormuyorum arada ..ben genellkile carcabuk yapraklarindan ayrildigi icin ve hic zorlamadigi icin herzaman favorim olmustur...

aslinda tarifi uzun uzun anlatmayacagim..bir orta boy cin lahanasindan 1 tencere cikiyor..en ic yapraklarini ben kullanmiyorum.cok ser oluyorlar....yapraklari sicak suya gerksinim kalmadan,kokunden keserek ayirabirsinz..
ice dogru gittkce ,cok kucuk yapraklar oluyor..tomurcuk halinde..onlar sarilmiyor cok kucuk olduklari icin...yapraklarida 1-3 dk kaynar suda bekletmeniz yeterli..yoksa eriyor...

geriside normal  dolma ici nasil oluyorsa olye sarip,pismeye birakiyorsunuz...
ben
iki su bardagi pirinc
100 gr kiyma
1 sogan
1 yemek kasigi salca
maydonoz,dereotu,tuz cok az karabiberden olusan bir ic hazirlayip sardim...tavada 1 yemek kasigi salcayi kavurup cok az sevdigim bahartlardan ekleyip su ilave ettim ve sarmaya ilave edip pismeye biraktim...pisme suresine dikkat etmedim..ama cabuk pisiyor....sevgiler..